Laxrökeri som värnar om traditioner

Hälleviks laxrökeri är ett modernt rökeri när det gäller kvalitetskrav, miljö och utrustning. Men för den skull har vi inte tappat bort vikten av att bevara hantverket och de kunskaper som finns sedan generationer tillbaka. En stor del av vår vardag handlar fortfarande om riktigt hantverk för att få fram den rätta smaken på våra produkter.

I Hällevik både kall- och varmröker vi våra fiskar

Vi använder alspån vid rökning av fisk - en tradition vi följer eftersom röken från al ger en finstämd smak.

Kallrökning inleds med en lång lågtempererad torkprocess som sänker vattenmängden och lyfter fram sältan i laxen. Torkningen ger en fast yta som rökens smakämnen fäster vid samt ger laxen en skimrande lyster. Processen varar normalt 12-15 timmar vid en temperatur på 25-27 grader.

Vid varmrökning är processen inte lika lång utan varar ca 3-6 timmar och inleds ibland med en kort torkprocess. Varmrökning sker vid högre temperaturer och med mer rök än när vi kallröker.  Kärntemperaturen ska upp till 65-75 grader i produkten innan laxen är klar.

Vi gravar lax också

När vi gravar varvar vi filéer av lax med dill och en noga avvägd gravlaxblandning innehållande salt, socker och vitpeppar. Laxen får sedan mogna i kylrum mellan 1-3 dygn.

 

Hälleviks Rökmästare Anton

Vår rökmästare Anton kan konsten att få rätt smak på vår rökta fisk.